Hej och välkommen till BRYGGAN!

Du har just avslutat en avgiftning eller abstinensbehandling, vilket är ett viktigt steg mot förändring. Denna tjänst är tänkt som en följeslagare på den fortsatta vägen.

Hitta din startpunkt

Gå direkt in på modulen Hantera risksituationer som har ett särskilt avsnitt med övningar och tips för att hantera sug.

Börja med modulen Sätt mål för en strukturerad vägledning i att formulera och uppnå dina mål.

Besök modulen Sök stöd för att utforska de olika behandlingsalternativ som finns tillgängliga för dig.

 

Om Bryggan

Guiden som du nu har tillgänglig är ett resultat av intervjuer vi haft med personer som själva har besökt Beroendeakuten. Vi har lyssnat noga på deras råd och erfarenheter för att säkerställa att denna eftervårdsguide blir så relevant och hjälpsam som möjligt. Här kommer du att hitta en rad olika verktyg och resurser som hjälper dig att sätta och nå dina mål när det gäller ditt substansbruk och eventuell fortsatt behandling.

Vi välkomnar dig att använda Bryggan på det sätt som passar dig bäst. Om det finns kapitel eller övningar som känns särskilt relevanta för dig just nu, börja där. Det finns ingen "rätt" eller "fel" väg i tjänsten. Här kan du läsa mer om tjänstens tre kapitel.

1. Sätt mål

2. Hantera
hinder

>

3. Sök stöd

1. Sätt mål

Att sätta tydliga mål är ett smart sätt att komma igång med nya vanor och överge gamla. Detta avsnitt varvar övningar som hjälper dig att formulera just dina mål med handfasta tips för att lättare uppnå dem.

Gå till modulen

 

2. Hantera risksituationer

Att vara trygg i hur man hanterar svåra lägen är ett viktigt steg för att ta makten över sina vanor. Detta avsnitt hjälper dig att möta risksituationer och hantera sug utan att återfalla.

Gå till modulen

 

3. Sök stöd

Det finns ingen behandling som passar alla. Viktigt är ändå att veta att det finns många olika sorters hjälp. Här kan du utforska vilka behandlingsalternativ som skulle kunna passa dig.

Gå till modulen

Resurser

Parallellt med kapitlen ger eftervårdsguiden möjlighet att föra en kalender över substansfria dagar. Efter råd från tidigare besökare på Beroendeakuten har vi även samlat en hel del fakta om beroende. Vi kommer löpande under tjänsten att tipsa om tillfällen då det kan vara bra att titta närmare på dessa resurser, och de finns alltid tillgängliga från navigeringsmenyn ovan.

Vanliga frågor

Du behöver inte ange några personuppgifter för att använda Bryggan! Därför kommer ingen journalföring eller annan typ av dokumentation att genomföras. När du skaffar ett konto ber vi dig ange en e-post som systemet använder för att kunna återställa ditt lösenord eller för att skicka notifieringar i tjänsten. Ingen förutom vi som arbetar här kommer att kunna se din e-post.

Tjänsten är först och främst byggd för att guida till rätt hjälp. Det är inte en en fullskalig behandlinglösning eller ett komplett självhjälpstjänst -- det finns andra program som specialiserar sig på detta, och vi hoppas kunna hjälpa dig att hitta till dem. Med det sagt har vi, efter önskemål från tidigare besökare på Beroendeakuten, lagt till korta avsnitt som ger en introduktion till de behandlingar som erbjuds på Beroendecentrum och på många andra ställen. Dessa avsnitt är baserade på kognitiv beteendeterapi, en metod som i forskning bevisats vara effektiv.

Hur mycket tid du lägger på varje modul väljer du helt själv. I varje modul kommer du att få fundera kring ett par frågor om din situation. Ju mer tid du ägnar åt övningarna, desto mer lär du dig om dig själv och vad du behöver.

Tjänsten är skapad av psykologer, sjuksköterskor och kuratorer på Beroendecentrum Stockholm. Till vår hjälp har vi även en vetenskaplig expertgrupp. Här kan du läsa mer om oss.