Behandling

På Beroendecentrum erbjuder vi ett brett utbud av samtalsstöd samt psykologiskt inriktade och läkemedelsbaserade behandlingar. Behandlingarna anpassas efter dig och dina behov. Som utgångspunkt integreras behandlingarna med provtagning. Ibland kan det vara bra att kombinera behandlingar. Detta kommer du och din behandlare överens om i början av kontakten, när ni tillsammans formulerar en vårdplan för dig. Metoderna här utgör grunden i vårt behandlingsutbud, men är inte en heltäckande lista -- har du andra psykiatriska tillstånd så erbjuder vi parallell behandling för att hjälpa dig med det.

Regelbunden provtagning, såsom urinprov och blodprov, är en viktig komponent i behandlingen. Provtagning är ett sätt att tillsammans stämma av hur dina substansvanor förändras, och ger också viktig information om hur din kropp reagerar på medicineringen. Särskilt viktig är provtagning vid antabusbehandling, då detta läkemedel gör så att du inte kan dricka alkohol alls, eftersom du då blir svårt sjuk och illamående. Att se positiva förändringar i dina provresultat kan vara en stark motivationsfaktor och en bekräftelse på att du är på rätt väg.

Samtalsstöd

Du kanske känner igen några av de behandlingsmetoder som beskrivs här. Om du har gjort kursen i att "hantera hinder", har du redan provat på ett urval av teknikerna! Det betyder att du redan tagit de första, viktiga stegen mot att förstå och använda dessa metoder för att göra positiva förändringar i ditt liv. På beroendemottagningarna har du chansen att gå ännu längre. Här kan du fördjupa din förståelse och bli en riktig expert på metoderna för beteendeförändring. De psykologiska behandlingarna erbjuds som individuell kontakt och i grupp. Tryck på behandlingarna för att läsa mer om dem.

Återfallsprevention är ett program som bygger på KBT (kognitiv beteendeterapi). Programmet pågår under cirka tre månader. Programmet ger dig verktyg att förebygga återfall i tidigare alkohol- och drogvanor. Du lär dig bland annat att känna igen vad som "triggar" tankar om alkohol, vad som ökar ditt sug och hur du kan hantera dessa situationer. Programmet anpassas efter dina behov. Kursen förutsätter att du prövar alkohol- och drogfrihet.

Motiverande samtal handlar om att hjälpa dig hitta din inre motivation och kraft att förändra dina alkohol- och drogvanor. Detta erbjuder vi som en enskild individuell behandling, då under namnet Motivationshöjande behandling (MET), men löper även som en röd tråd i våra andra behandlingar, såväl i de psykologiskt inriktade som de läkemedelsbaserade. Det är förutsättningslösa samtal med syfte att klargöra och stärka motivationen för att ändra alkohol- och drogvanor.

Denna behandling riktar sig till dig som vill minska din alkoholkonsumtion och återgå till ett kontrollerat eller måttligt drickande. Här ingår att undersöka motivation för förändring, identifiera situationer för problematiskt drickande, öva på måttlighetsstrategier och hitta tillfällen då man vill avstå helt.

Läkemedelsbehandling

I kombination med andra behandlingsmetoder kan rätt medicinering hjälpa dig att nå dina mål.

Läkemedelsbehandling kan hjälpa dig att minska ditt sug, hantera abstinenssymptom och därmed ge dig en stabil grund att stå på när du jobbar med andra delar av din förändring av alkohol- och drogvanor. Läkemedelsbehandling är inte en "quick fix", utan en del av en bredare behandlingsplan.

Det finns flera olika läkemedel som kan vara aktuella, beroende på din situation. Några läkemedel minskar suget efter alkohol eller droger, medan andra förhindrar de positiva effekterna eller orsakar obehag (t.ex. Antabus) om du konsumerar substansen. Alla läkemedel förskrivs efter en noggrann läkarbedömning.

Andra behandlingsprogram

Vid sidan av vårt omfattande grundutbud av behandlingsmetoder, erbjuder vi också en rad kompletterande behandlingsprogram. Dessa program är utformade för att bemöta specifika situationer och behov som kanske inte täcks av vårt grundutbud. Nedan finner du information om dessa ytterligare behandlingsalternativ

Hos oss finns möjlighet att få behandling via nätet. Det kan passa dig som har svårt att ta dig till en mottagning på vissa tider, eller för dig som vill förändra dina vanor mer på egen hand. Du får aktivt stöd från en behandlare men all kontakt sker via nätet. I vissa fall kan det behövas mer stöd än vad vi kan ge via nätet. Då går det bra att komplettera behandlingen med andra insatser.

För tillfället erbjuds internetbehandling som riktar in sig mot:

  • Alkohol
  • Cannabis
  • Spel om pengar

Du kan göra en egenanmälan till programmen via 1177 vårdguidens plattform sob.1177.se.

För andra substanser erbjuds ännu inte behandling via internet. Du är dock välkommen att söka stöd på distans genom att kontakta Droghjälpen via telefon.

Riddargatan 1, Mottagningen för alkohol och hälsa är riktad till dig som tycker du dricker för mycket men som inte har andra sociala eller psykiatriska hjälpbehov. Det betyder att du som behöver minska din alkoholkonsumtion eller sluta helt kan få hjälp innan allvarliga sociala eller hälsorelaterade konsekvenser är ett faktum.

Vi som jobbar här är läkare, sjuksköterskor, psykologer, socionomer, beteendevetare och forskare, alla med lång erfarenhet av att behandla människor med alkoholberoende.

Vi är en enhet inom Beroendecentrum Stockholm. Du behöver ingen remiss för att söka hjälp hos oss!

Telefonrådgivning och nyanmälan på telefonnummer 08-12345780 (Måndag-torsdag kl 11-12)

Metadonsektionen är en sektion inom Beroendecentrum Stockholm som erbjuder personcentrerad och högspecialiserad vård i form av läkemedelsassisterad behandling vid opioidberoende (LARO)

För vem?

Patienter som ordineras läkemedelsassisterad behandling vid opioidberoende ska ha fyllt 20 år och bedömts ha ett opioidberoende sedan minst ett år tillbaka. Om särskilda skäl föreligger kan även en patient ordineras LARO-behandling även innan hen fyllt 20 år.

Vad kan vi hjälpa till med

Utöver farmakologisk behandling erbjuder sektionen olika former av psykologisk behandling, både individuellt och i grupp. Sektionens behandlingsutbud inkluderar bland annat återfallsprevention, känsloskola, sömnhygien, traumabehandling, ERGT och Unified Protocol.

Vägar in i behandling

Vi erbjuder snabba, enkla vägar in i LARO. Det går bra att söka med remiss via hälso -och sjukvården, Socialtjänsten eller Kriminalvården. Du kan även söka till oss genom att göra en egenanmälan på 1177.se eller ringa utredningsenheten på 08-123 471 01.

För vem?

Hos oss kan du som är kvinna och har problem med alkohol få hjälp. Om du även mår dåligt psykiskt erbjuder vi parallell behandling för det. Kvinnor med minderåriga barn prioriteras för att vi ska kunna hjälpa barnet och ge föräldern stöd i föräldraskapet så tidigt som möjligt.

Vad kan vi hjälpa till med

Provtagning, läkemedel, motiverande insatser och återfallsprevention utgör grunden i vårt behandlingsutbud. Vi erbjuder även psykiatrisk utredning för att behandla parallell psykiatrisk sjukdom, så kallad samsjuklighet, i de fall där det inte redan finns en etablerad kontakt med psykiatrin. I dessa fall kan vi erbjuda:

  • läkemedelsbehandling
  • psykoedukation (kunskap om olika svårigheter och diagnoser och vad det innebär att ha dem)
  • gruppterapi
  • individuell terapi.

Vägar in i behandling

Du kan själv ringa till vår reception för att boka in ett besök hos oss eller göra en egenanmälan via 1177 Vårdguidens e-tjänster

För vem?

Livsstilsmottagningarna och Järva Unga är mottagningar som vänder sig specifikt till dig som är ung vuxen upp till 25 år. Vi hjälper dig både med ditt beroende och eventuella samtida besvär som du mår dåligt över.

Vad kan vi hjälpa till med

Vi arbetar utifrån evidensbaserade metoder för att du ska få redskap som hjälper dig att hantera din vardag utan att ta till droger, alkohol eller spel om pengar. Om du mår dåligt ger vi stöd och behandling för detta samtidigt. Behandling sker i grupp eller individuellt.

Vägar in i behandling

För att boka ett första besök ringer du oss på 08-123 474 82 (Liljeholmen och Östermalm) eller 08-123 475 00 (Järva)